Katalógus

Katalógusaink az alábbi linkekre kattintva letölthetőek.


Stílus és elegancia - Art Deco és Modern

Az 1920-as, 30-as évek uralkodó stílusa Franciaországból indult világhódító útjára. Maga az elnevezés, az art deco rövidítés, a Párizsban 1925-ben megrendezett Nemzetközi Modern Művészet és Iparművészeti Kiállítás francia elnevezéséből (Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes) rövidült az Arts Decoratifs, ebből lett az Art Deco.

Az art deco a szecesszió burjánzó díszítményeivel szemben a geometrikus formákat, a világos, egyszerű vonalvezetést helyezte előtérbe. Az egyszerű, letisztult formavilágú darabok azonban mind nemes anyagokból és kiváló minőségben készültek. Talán éppen ennek köszönhető időtállóságuk. Már évek óta újra divatosak az art deco bútorok csakúgy, mint az art deco lámpák. Az utóbbi mindig is fontos stíluseleme volt az art deco lakberendezésében, hiszen az a fény, pompa, ragyogás, ami a stílus meghatározó eleme, szükségképpen emelte középponti szerepbe a világítótesteket. Nem szükségszerű, hogy az art deco lámpák kizárólag art deco bútorokkal berendezett enteriőrökbe kerüljenek. Sőt, a napjainkban divatos, minimál stílusban berendezett otthonoknak is tökéletes ékei lehetnek. Az art deco által kedvelt anyagok, a nemesfémek és a fa sokkal ember- és természet közelibbek, mint a műanyagok, amiből a modern design lámpák készülnek. (Arról nem is beszélve, hogy fog kinézni egy műanyag csoda néhány év múlva.) Sokan elfelejtik, hogy a lámpa az, ami öltözteti az otthont! Mert legyen bármilyen érdekes, különleges egy csempe, parketta vagy drapéria, ha azt jellegtelen tömeglámpa világítja meg, elveszíti varázsát. Az art deco igazából időtlen. Mert lehet akár modern is, minimál is, de mindenképpen kifinomult ízlést képviseli. Igazán art deco stílusú világítást az egész világon nagyon kevesen gyártanak. Régi, eredeti darabokat, pedig nagyon nehéz összeválogatni, hogy minden helyiségbe megtaláljuk a megfelelőt, arról nem is beszélve, ez akár évekig is eltarthat, és az eredeti daraboknak igencsak borsos az ára!

Hazánk büszkélkedhet a világon a legnagyobb választékot gyártó céggel. Több mint harminc éve foglalkozunk lámpák készítésével, erre utal a nevünk is: Patinás Lámpa. A gyártás ugyanúgy történik, mint száz évvel ezelőtt, kézzel aprólékosan megmunkálva, tiszta rézből, kristályok és üvegek felhasználásával. Hétszáz termékünkből háromszáz art deco és bauhaus stílusban készült. Jó ízlésű vevőink igényeinek kielégítésére 2017-ben bővítettük cégünk kollekcióit modern lámpákkal. A már meglévő art deco lámpák alapján kifejlesztettük a még tisztább vonalvezetésű, négyzet és téglatest formákra épülő kollekciót, továbbra is használva a kristálytiszta üvegcsüngőket és az egyik legnemesebb fémet: a rezet, amelyet 3 színben ajánlunk. A Patinásnál bármilyen irányzat szerint berendezett otthonhoz készítünk lámpákat, akár meglévő modellből egyedi méretben.

Művészek forradalma a XIX. század végén – Szecesszió

Art Nouveau, Modern Styles, Modernismo, style Liberty, Jugendstil. Elnevezések, amelyek különböző nyelveken, ám mindegyikük ugyanazt, a XIX. századvégi, XX. század eleji művészeti forradalmat jelenti, amelyet idehaza csak szecesszióként szoktunk emlegetni.

A magyar elnevezés az osztrák szóhasználatot veszi át. 1897-ben negyvenkilenc művész kivonult az akadémikus stílust képviselő bécsi művészeti központból, létrehozták saját mozgalmukat, műveik befogadására egy külön kiállítási épület, a Secession szolgált. A szecessziós stílus igen hamar elterjedt Európa-szerte. Aki járt már Barcelonában, tudja, látta, sőt érezte, mi az a szecesszió. Legalábbis annak az a vonulata, amit az Antoni Gaudí által tervezett épületek sugallnak. Gyönyörűek, díszesek, mívesek, színesek, igazi remekművek, amelyek közel állnak az emberek érzelmeihez. A szecesszió a XIX.-XX. század fordulóján Bécsből indult ága másként ragadja meg az új művészeti irány lényegét. A bécsi szecesszió jóval letisztultabb, az avatatlan szem számára már-már összetéveszthető a bauhaus stílussal. Míg a katalán változatot a virág és a burjánzó növénymotívumok jellemzik, addig az utóbbi azokat nagyrészt mellőzi, csak az íveket, a lágy vonalvezetést tartja meg.  Budapesten az Iparművészeti Múzeum, a Földtani Intézet, a Postatakarékpénztár (ma Államkincstár) épült ebben a stílusban. A XIX.-XX. század meghatározó stílusában számos épület készült országszerte. A kecskeméti Cifrapalota, a szegedi  Reök Palota és a szabadkai Városháza a szecessziós stílus magyar változatait példázzák. Történeti okokból (Osztrák-Magyar Monarchia) azonban a korszak építészete jelentős részben a bécsi szecessziós stílust követi.  Napjaink építészete, belsőépítészete azonban igyekszik mindent leegyszerűsíteni. A funkcionalitás dominanciája semmilyen játékosságot nem enged. Hófehér falak, szögletes terek, minimál berendezés. Szerencsére mára már sokan gondolják úgy, hogy a hófehér enteriőrt valamivel díszíteni kell. Erre a lámpák nyújtják a legjobb megoldást. Egy „Gaudí” jellegű, vagy egy „bécsi” nikkelezett színben igazán extravagánssá teheti a teret. Sokan elfelejtik, hogy a lámpa az, ami öltözteti az otthont. Mert legyen bármilyen érdekes, különleges egy csempe, parketta vagy drapéria, ha azt jellegtelen tömeglámpa világítja meg, elveszíti varázsát. A szecessziós stílus igazából időtlen. Az ilyen darabok jól mutatnak akár a minimalista felfogásban berendezett enteriőrben. Jól ellenpontozhatják a designbútorok mértani formáját, egyszerűségét.

Korhű szecessziós világítást az egész világon nagyon kevesen gyártanak. Régi, eredeti darabokat, pedig nagyon nehéz összeválogatni, arról nem is beszélve, ez akár évekig is eltarthat, és az aukciókon előkerülő eredeti darabok szinte megfizethetetlenül drágák.

A Patinás Lámpánál szecessziós, art deco és barokk lámpák készítésével foglalkozunk több mint harminc éve, erre utal nevünk is.  A gyártás ugyanúgy történik, mint száz évvel ezelőtt. Aprólékos kézi megmunkálással. Az alapanyagok: a legjobb minőségű rézlemezek, kristályok és üvegek (a lámpabúrák mind muránói üvegből készülnek).  Hétszáz termékünkből kétszázötven szecessziós stílusban készült. A Patinásnál bármilyen stílusban berendezett otthonhoz készítünk lámpákat, meglévő modellből egyedi méretben is!

Korszakokon átívelő stílus – Barokk

A barokk térhódítása Magyarországon a XVI-XVIII. századra tehető, azonban mindmáig jelen van életünkben, pompás épületekben, amelyeket Győrött, Veszprémben, vagy akár a budai Várban csodálhatunk meg. A stílusra jellemző gazdag motívumvilág, túlburjánzó díszítés, amit csak aprólékos kézimunkával lehetett előállítani, különösen értékessé teszi az ilyen stílusú bútordarabokat vagy akár lámpákat, csillárokat.

A barokk és a neobarokk stílusra jellemző a részletgazdagság, növény- és állatmotívumok gyakori használata, a végtelenségig cizellált felületek. Ezek alapján jogosan gondolhatják sokan, hogy ilyen bútorokat és lámpákat szigorúan csak olyan térben szabad elhelyezni, amelyben a falak festésétől (tapétázásától), a bútorok formájáig és kárpitozásáig minden azonos stílusjegyeket mutat. Valóban, így is lehet egy otthont berendezni, bár meglehetősen költséges. Sokkal izgalmasabb, ha nem a mindenáron való egységességet tekintjük alapelvnek. Lehet másként is! Már évek óta divat a fehér és valószínűleg még jó ideig az marad, lévén a legtisztább szín. Képzeljenek el egy nagyon divatos otthont, amit a fehér ural. Letisztult, elegáns. Fehér márványpadló, hófehér ajtók, krómozott, de díszes kilincsekkel. Majd helyezzenek el gondolatban egy fehér, szögletes asztalt a helyiség közepére. Csupa funkcionalitás, semmi stílus! Cseréljék ki a darabot egy antik, faragott asztalra indamintákkal és fessék le ezüstre! Ettől az egyetlen bútordarabtól lesz otthona stílusos és különleges. Hasonló a helyzet a lámpákkal is. Ha csak spotlámpákat használunk, akkor nem lesz semmi, ami feldobná és elegánssá tenné a helyiséget. Nem elég teleszórni a mennyezetet apró, jellegtelen fényforrásokkal. Kell egy díszes falikar, egy lenyűgöző központi csillár egészen közel a mennyezethez. És mindez akár ezüstös színben, hogy még különlegesebb legyen.

A rusztikus-klasszikus lámpákból a leggazdagabb választékot (több mint 250 féle darabot) a Patinás Lámpánál találhat. Bemutatótermünkben mindezt megtekintheti, sőt akár az Önnek tetsző darabot kézbe veheti. Érzékelheti a részletek gazdagságát, a kidolgozás finomságát. Átérezheti azt, hogy ezek a darabok nemcsak a múlt üzenetét hordozzák, hanem olyan minőségben készülnek, hogy akár több generáción át szolgálhatják felhasználójukat.

 


Milyen típusú lámpát keres?

Kiválasztott termékek listája