1062 Budapest, Bajza u. 62. | +36 1 / kattintson +36 20 / kattintson kattintson

Referenciánk: Károlyi-Csekonics Palota

Referenciánk: Károlyi-Csekonics Palota

Referenciánk: Károlyi-Csekonics Palota

A Patinas Lighting Kft. ügyvezető igazgatója, Károlyi Csaba 2019 nyár elején szerződést írt alá történelmi lámpatestek sokszorosítására a budapesti Palotanegyedben található Károlyi-Csekonics városi palotába.

Referenciánk: Károlyi-Csekonics Palota

Mindig örömmel fogadjuk az olyan kihívásokat, amikor egy ikonikus épület megújításában vehetünk részt egyedileg készített sárgaréz lámpáinkkal. Így volt ez a Károlyi-Csekonics-palota esetében is, amely 2020-as évünk egyik kedvenc projektje volt. 

 

A Károlyi-Csekonics-palota épületéről néhány szóban

A Károlyi-Csekonics-palota egykor grófi rezidenciaként szolgálta tulajdonosait, amely az épület káprázatos megjelenésében, neobarokk stílusában ma is megmutatkozik. Napjainkban azonban talán még ennél is fontosabb szerepet tölt be a főváros életében: a Károli Gáspár Református Egyetem épületként több száz diákot szolgál ki nap, mint nap.


Ez a kettősség nem csupán a Palota történelmében, de épületében is megmutatkozik: a korszakok és stílusok találkozása egészen különleges hangulatot kölcsönöz neki. 


Az épület maga Budapest két utcáját köti össze: a Múzeum utcai rész szolgált egykor a grófi család otthonaként, míg a Revicky utcai épületben – mely ma az épület aulájaként szolgál – a személyzet, valamint egy istálló kapott helyet. 


A Múzeum utcai, egykori úri rezidencia nemrégiben teljes rekonstrukción esett át: szigorú műemlékvédelmi szempontok alapján újították meg az épületet, melynek munkafolyamataiban mi is részt vehettünk a Palota lámpáinak után gyártásával, és néhány új lámpa elkészítésével is. 

 

A Károlyi-Csekonics-palota újjászületése

A pompás, neobarokk stílusú épületrészben 2019-től folytak a munkálatok. Újjászületett a káprázatos Bálterem, ahol az intarziás parketta, a műmárványborítású falak kivételes összhatást keltenek, de restaurálták és rekonstruálták az emeleti szobákat is, ahol a Gófkisasszony lakosztálya, a Szivarszoba, az Ebédlő és a női szalon volt egykoron. 


Az épület rekonstrukciója állami megrendelés alapján került elvégzésre, a kivitelező cég pedig cégünket, a Patinás Lámpát találta méltónak a feladatra, hogy Palota lámpáit elkészítse. 

 

Projektünk: a Károlyi-Csekonis-palota lámpái

Mivel a díszes épület rekonstrukciója során szigorú műemlékvédelmi szabályoknak kellett megfelelnünk, az ide készült lámpák többsége, az egyedi historizáló termékek után gyártással készültek. 


Állami projekt lévén többlépcsős döntéshozatali eljárásban vettünk részt a projekt során. Az eredeti lámpák utángyártására eredeti fotók, és számos egyeztetés után került sor. A gyártás során maximálisan törekedtünk rá, hogy az eredetivel megegyező, értékálló és exkluzív darabokat hozzunk létre: a munkafolyamatot hosszas egyeztetés előzte meg, mely során felmértük az épület és a régi lámpák állapotát, összevetettük az archív levéltári felvételekkel, és megvizsgálatuk, hogy 1-1 jobb állapotban lévő régi darab menthető-e. 


Ezt követően a rendelkezésünkre álló anyagok alapján megkezdődött a minta gyártás. A fotók és leírások adták az irányt, melyből homoköntésekhez öntőmintákat faragtunk, hogy végül sárgarézből szülessenek meg ezek a páratlan darabok. 

 

A projekt átadása, a lámpák szállítása

Az elkészült lámpákat végül a Patinás Lámpa kollégái szállították végső helyükre. A szállítás több ütemben történt attól függően, hogy egy-egy terem felújítása mikor készült el, hiszen a csillárok mérete és sérülékenysége miatt azokat azonnal függeszteni kellett. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégánk hamarosan felkeresi megadott elérhetőségein!

Hírek

Kollekció