1062 Budapest, Bajza u. 62. | +36 1 / kattintson +36 20 / kattintson kattintson

Patinás Lámpa: exkluzív sárgaréz lámpák a Magyar Állami Operaházban

Referenciánk: Magyar Állami Operaház, Budapest, Magyarország

Referenciánk: Magyar Állami Operaház, Budapest, Magyarország

Büszkén mutatjuk be a 2021-2022-es évünk egyik legnagyobb projektjét: a Magyar Állami Operaház kézzel készített Patinás lámpáit! 

Referenciánk: Magyar Állami Operaház, Budapest, Magyarország

A Magyar Állami Operaház lámpáinak felújítása örökségvédelmi projektként vette kezdetét 2021-ben. A kiírásra a Patinás Lámpa Kft. is benyújtotta a jelentkezését, amelyet a restaurálásért felelős döntéshozók jóváhagytak, és így megkezdhettük e varázslatos épület eredeti lámpáinak teljeskörű felújítását és újra gyártását, valamint az elképzelések alapján új lámpák megkreálását.

 

A Magyar Állami Operaházról és a restaurálási projektről néhány szóban…

Megbízónk, a Magyar Állami Operaház nem csupán művészeti jelentőséggel bír hazánkban, de épülete Budapest egyik legjelentősebb műemlékeként is ismert. Az Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz stílusban épült Operaház rendkívül gazdagon díszített belső terekkel rendelkezik, amelyben fontos szerepet játszanak varázslatos lámpái, világítótestei is. 


Azonban az idő vasfoga ezt az épületet sem kímélte, ezért 2021-ben restaurálási projekt vette kezdetét, amelyben a lámpák felújítására, újra gyártására cégünk kapta meg a megtisztelő megbízást. 

A lámpatestek restaurálását és régi minták alapján a gyártás ellenőrzését Magyar Éva okl. ötvös-iparművész, Nagy Melinda okl. fém restaurátor és dr. Timár Lőrinc okl. építészmérnök, okl. régész irányította. 

Az építészeti tervezést a Zoboky Gábor vezette Zoboky Építésziroda végezte, az épület felújítását (generál kivitelezést) pedig az WÉL Konzorcium végezte (WHB-Épkar-Laki), melynek keretében került sor a műemléki lámpák felújítására. A megbízást – az előzetes versenyeztetés után – Whbelektro Kft.-től kaptuk, hiba- és hiánymentesen határidőre teljesítettük.


A projekt örökségvédelmi céllal vette kezdetét, ezért ebben az esetben a Patinás Lámpa munkatársai teljesen egyedi kéréseket teljesített: az épület régi lámpáinak felújítását végeztük, ill. igény szerint a lámpák, vagy azok bizonyos részeinek újra gyártását vállaltuk, valamint egyedi tervek alapján teljesen új világítótesteket is készítettünk. 

 

A Magyar Állami Operaház Patinás lámpái

Az Operaház eredeti szépségének megőrzése érdekében a projekt során 3 db antik lámpát újítottunk fel teljes egészében, valamint 2 db kandeláber esetében alkalmaztunk részleges felújítást – amely során az eredeti lámpa mintegy 15%-át, azaz 4-4 elemet tartottunk meg, a lámpatestek többi részét pedig az eredetivel megegyező minta alapján gyártottuk újra: faragtuk és öntöttük formába. 

 

A felújított és utángyártott lámpák mellett összesen 73 darab új lámpa készült el üzemünkben a megbízó fotói és tervei alapján:
-    37 db csillár (5 és 12 karos)
-    22 db 60 cm magas kandeláber formájára készített asztali lámpa, amely a kávézó részen lett elhelyezve, a falfülkébe építve
-    2 db 13,5 méter hosszú csillár a főlépcsőházba
-    12 db 130 cm átmérőjű csillár az auditórium páholy részeibe. 
 

A projekt menete

Jelentkezésünket követően a megrendelést 2021 februárjában kaptuk meg, ekkortól számítjuk a munka kezdetét. Nagy volumenű projektként a munka több fázisra osztva került elvégzésre: a szervezéstől a felszereléséig pedig mintegy 1 év telt el. 


Bár a projekt szíve-lelke természetesen a lámpák születésében rejlik, a gyártás során a restaurálási tervnek, a gyártási tervnek és a megbízó elvárásainak egyaránt meg kellett felelnünk, így az egyeztetések, a tervezés és a jóváhagyás is hosszú folyamattá nyúlt.

 


A megbízó és munkatársai jóváhagyása után kezdtük meg a régi öntések alapján az öntőminták elkészítését – fából faragva, 3D nyomtatással, vagy a régi öntést használva készítettük el a mintákat, amelyek véglegesítése után következett a lámpa elemeinek kiöntése.

 

 

 

Az új, nyers öntéseket ezt követően csiszoltuk, cizelláltuk és megmunkáltuk – majd a lámpák lakatosmunkáira került a sor: a karokat a kívánt pozícióba hajlítottuk, forrasztottunk, fúrtunk és faragtunk.

 

 

 

 

 

A végső faragási, csiszolási munkálatok után a lámpák elemeit alaposan letisztítottuk, majd a megbízó kérésére speciális lakkréteggel fújtuk be, majd a kezelést követően óarany bevonatot képeztünk a lámpatesteken, hogy azok tökéletesen illeszkedjenek az Operaház varázslatos enteriőrjébe.

 


A Magyar Állami Operaház készülő lámpái 16 kollégánk keze munkáját dicséri, és további külsős kollégák, Dávid Anita adminisztratív projektvezetőnk és alvállalkozó öntőink is részt vettek az elkészítésükben. 

 

A lámpagyártás legfontosabb részei a Magyar Állami Operaház esetében: 

-szervezés
-egyeztetés
-előkészítés
-prototípus gyártás
-prototípus bemutatás a megbízónak, jóváhagyás
-sorozatgyártás (öntés, csiszolás, cizelállás, lakatosmunkák, felületkezelés, összeszerelés, mechanikai és elektromos próba, csomagolás, kiszállítás, felszerelés)

 

Kihívások a projektben

A Magyar Állami Operaháznak készített Patinás Lámpák egytől egyig egyedi tervek alapján kerültek megvalósításra. Az egyik nagyméretű csillár függesztése igazi kihívást jelentett a projektben: a több, mint 250 kilogramm tömegű, 13,5 méter hosszú lámpa ugyanis 16 méter magasan, négy ponton került felfüggesztésre. A pontos kivitelezés érdekében a többszörös helyszíni mérések során együttesen úgy döntöttünk, hogy elkészítjük a gyártandó csillár makettjét eredeti méretben kartonpapír felhasználásával, amelyet a helyszínen be is mutattunk. Zoboki Gábor ezt követően tudta véglegesíteni a megrendelést és elfogadni a terveket. 

 

 

A megrendelt lámpák szállítása, felszerelése

A Magyar Állami Operaház megrendeléseit vállalatunk határidőre, ütemterv alapján teljesítette. Az első lámpák a megrendeléstől számítva kb. 6 hónap után kerültek végleges helyükre. Ahogy mindig, az elkészült lámpákat gondosan becsomagolva szállítottuk – a nagyobb csillárokat pedig szétszerelve kézbesítettük, és a helyszínen szereltük össze. 

 

 

Mindent összevetve a Magyar Állami Operaház megrendelése egy rendkívül összetett, sok résztvevő összehangolt munkáját igénylő projekt volt, amely számos kihívást tartogatott számunkra is. A megrendelést nagy örömmel teljesítettük, hiszen mindig jó érzés, ha maradandót alkothatunk! 

 

Amennyiben úgy gondolja, hogy Ön is szeretné élvezni a Patinás Lámpák értékálló csillogását otthonában vagy középületében, az alábbi form kitöltésével kérheti ajánlatunkat. 

 

Érdeklődés

Amennyiben termékeink felkeltették az érdeklődését, és szeretnék kollégáink segítségét kérni a választásban/vásárlásban, kérjük adja meg elérhetőséget az alábbiakban – és mihamarabb felkeressük az Ön által választott módon!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégánk hamarosan felkeresi megadott elérhetőségein!

Hírek

Kollekció