1062 Budapest, Bajza u. 62. | +36 1 / kattintson +36 20 / kattintson kattintson

postapalota

Referenciánk: a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont (Postapalota) Patinás lámpái

Referenciánk: a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont (Postapalota) Patinás lámpái

A Sándy Gyula neves magyar építész tervei alapján épült Postapalota 2022 tavaszán teljes rekonstrukció után nyílt újra, mely során az épület lámpáinak egy részét a Patinás Lámpa alkotta meg egyedi tervek alapján. 

Referenciánk: a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont (Postapalota) Patinás lámpái

A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontról néhány szóban

A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló Postapalota, más néven a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont a korábbi években postaként üzemelt, azonban mára már Pénzmúzeumként várja látogatóit. 


XII. kerületi, páratlan szépségű épülete eklektikus-szecessziós stílusban épült 1924-1926 között, Sándy Gyula építészmérnök tervei alapján. Az épület 2018 nyarán került a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába, majd teljes rekonstruciója után 2022. április 15-én nyitotta meg a kapuit a Nemzeti Bank pénz- és banktörténeti múzeumaként, és várja azóta is szeretettel látogatóit. A Postapalota interaktív látogatóközpontként mutatja be a legfontosabb gazdasági folyamatokat és fogalmakat, illetve érmebolttal és könyvsarokkal is kedveskedik az érdeklődők számára. 

 

A Postapalota felújítása, rekonstrukciója

Az eklektikus-szecessziós épület felújítását Szalay Tihamér vezetésével, a MD Stúdió tervei alapján vitték véghez, akivel cégünk, a Patinás Lámpa is dolgozott már korábban egy történelmi jelentőségű épület felújítása során. A Patinás Lámpa a világítástervezésért megbízott Solinfo Group / Lighting Embassy közvetítésével vett részt ebben a csodálatos projektben.

 

Projektünk: a közösségi tér és a dísztárgyaló lámpáinak gyártása

A rekonstrukció során Székely Orsolya Ferenczy Noémi-díjas iparművész tervei alapján készítettük el a megálmodott lámpatesteket, a tőlünk megszokott magas minőségben, sárgarézből, kézzel készítve. 

 

A Postapalota tárgyalótermének Patinás Lámpái

A fent megnevezett iparművész tervei alapján kettő csillár és hat falilámpa elkészítését vállaltuk egyedi projektként. A csillárok egyenként 437x100 cm széles, 2 méter belógású darabok, amelyek szintén egyenként 190 kg-ot nyomnak! 

 

A munkát az alábbi tervek alapján kezdtük meg: 


 

A munka kezdetekor a nagy csillárok méretarányos modeljét papírból és fából készítette el Székely Orsolya iparművész (lsd. alábbi fotó). 

 

 

A lámpák belső szerkezete vasból készült, kívülről pedig magasfényű rézfülelettel, illetve diffúzorként alabástrom lapokat helyeztünk el rajta. Díszként az épületre jellemző csigamintákat kerültek a lámpára. Ez a mintázat a paternoszteren és az aulában található Zsolnay kerámián is megjelenik.

 

 

A Postapalota közösségi terének, fedett udvarának Patinás Lámpái

A tárgyalóterem mellett a közösségi térbe is készítettünk lámpákat a Postapalota felújítása során, ezúttal azonban nem teljesen egyedi kivitelezésről beszélünk, hiszen ide egyik kedvelt lámpatípusunkból, a Petitot falikark II/3-as lámpákból kért a megrendelő 110 db-ot egyedi ledes kivitelezésben, biztonsági rögzítéssel fényes réz bevonattal. Fényerő: led 4400 W, 4000 Kelvin.

 

A Postapalota lámpáinak gyártási folyamata

Az épület rekonstrukciója során cégünktől 17 ember dolgozott fáradhatatlanul a lámpák káprázatos megjelenésén: a tárgyalóterem 2 db hatalmas csillárját például hatan szerelték összesen 3 napig, melynek folyamatáról alább képeket is csatolunk: 

 

 

 

Az elkészült lámpák szállításához egyedi méretű fakalodákat készítettünk, melyek biztosították, hogy sérülésmentesen végső helyükre kerülhessenek ezek a csodálatos darabok. 

 

 

 

Székely Orsolya iparművész gondolatai a projektről, és az általunk készített lámpákról

„Gondolatok a Postapalota tárgyalótermi csillárja kapcsán. 
A világítótest kivitelezési nehézsége abban rejlik, hogy nagy mérete és hatalmas súlya ellenére könnyed, lebegő látványt kell adnia. 
Ez a belső acél tartószerkezethez való nagyon pontos, műves, finom réz-csatlakozásokkal oldható meg. 
A tervdokumentáció elkészülte után, hosszú idő telt el a kivitelezés elindulásáig. 
A határidő közel volt. 
Ilyenkor nagyon fontos a jó tervezői-kivitelezői együttműködés! 
A műhely felszereltsége, szakmai tudása minden munkafolyamat megoldást lehetővé tette, így a munka közös szeretete kiváló eredményt hozott.„


Székely Orsolya 
iparművész

 

További képek a projektről:

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégánk hamarosan felkeresi megadott elérhetőségein!

Hírek

Kollekció